Bitki Hücresi Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?

11-09-2023 12:48
Bitki Hücresi Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?

Bitki Hücresi Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?  gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bu sayfadan kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Bitki hücreleri genellikle hücre zarı, hücre duvarı, çekirdek ve sitoplazmadan oluşur. Sitoplazmik organeller hücresel canlılığı korur. Bu durum çekirdek tarafından kontrol edildiğinden hücrelerin sabit bir düzeni vardır.

Bitki hücresi nedir?

Bitki hücreleri çekirdeğe sahip oldukları için ökaryotik hücre yapısına sahiptirler. Bu yapılar sayesinde hücre içi düzen korunur. Diğer hücreler arasındaki etkileşim kontrol edilir. Bitkilerin en küçük canlı birimi olan milyonlarca hücrenin birleşmesiyle bitki oluşur. Önce dokuları, sonra organları, en sonunda da sistemleri oluşturan bu hücreler, sistemlerin bir araya gelmesiyle bitkiyi oluştururlar.

Bitki hücresi modeli satın almak için tıklayınız.

Bitki hücresinin özellikleri nelerdir?

Benzersiz özellikleri vardır. Bu sayede tek hücreli organizmalardan ve hayvan hücrelerinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Örneğin bitki hücrelerinde hücre içinde parçalanan lizozomal organel yoktur. Ancak bu organel tüm hayvan hücrelerinde bulunur. Bitki hücreleri mitoz bölünmeyle çoğalır. Bir bitkinin onarıma ihtiyacı olduğunda, hasarlı alanlar mitoz bölünmeyle onarılır.

Bitki hücreleri hücre duvarları sayesinde fazla suyu tolere edebilir. Böylece hücre içerisine gereğinden fazla su alınırsa duvar kalkan görevi görerek hücrenin patlamasını engeller. Ayrıca hücre duvarı, bölünme sırasında hücrenin merkezinde bir boşluk oluşturarak bölünmenin tamamlanmasına yardımcı olur.

Laboratuvar malzemeleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Bitki hücresinin yapısı nedir?

Bitki hücreleri üç ana bölümden oluşur: çekirdek, hücre zarı ve hücre duvarı. Bu parçalar birbirleriyle uyum içinde çalışarak hem bitkinin hem de hücrenin temel fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Örneğin bir hücrenin çekirdeği, hücrenin beyni gibi görev yapar ve tüm olayları kontrol eder.

Bitki hücrelerinin dış duvarı tamamen geçirgendir. Sert yapısı nedeniyle hücreyi darbelere karşı korur ancak metabolizmada yetersizdir. Bu nedenle hücrelerin hücreler arasında taşınmasından sorumlu olan yapı hücre zarıdır. Duvara göre esnek bir yapıya sahip olan hücre zarı, yarı geçirgen bir zar gibi gerekli besin ve madde alışverişini kontrol eder.

Bitki hücresinin organelleri ve görevleri nelerdir?

Bir bitki hücresinin yerine getirmesi gereken birçok görevi vardır. Bu nedenle organellerin sayısı ve büyüklüğü bitkiden bitkiye veya aynı bitkinin farklı kısımlarında farklılık gösterebilir. Organellerin bulunduğu sitoplazmanın bileşimi jel veya jöleye benzer. Sitoplazmanın diğer adı sitozoldür. Besin üretimi, fotosentez ve ışığın tutulmasından sorumlu organel kloroplasttır. Bir hücrede kloroplast yoksa bitki hücresi denemez. Kloroplast gibi mitokondri de solunum yoluyla enerji üreten bir organeldir. Birbirleriyle uyum içinde çalışan bu organeller sayesinde hücrenin temel işlevi korunur.

Hücre içi taşıma fonksiyonu endoplazmik retikulumun organeline aittir. Organeller arasında köprü görevi görerek iletişime yardımcı olur. Hücredeki geçici depolama işlemleri kofullar tarafından gerçekleştirilir. Bitki hücrelerinde kofullar az fakat büyüktür. Hayvan hücrelerinde çok sayıda fakat fiziksel olarak küçük kofullar bulunur. Ribozom, proteinleri bir araya getiren, sentezleyen, DNA ve RNA gibi hücresel yapıların oluşmasına yardımcı olan organellerden biridir. Genellikle hücreye özgüllük kazandırmak için çekirdekle birlikte çalışır. Ayrıca Golgi aygıtı ribozomlarda üretilen proteinleri sınıflandırır. Golgi vücudunun işlevleri aynı zamanda protein paketleme ve korumayı da içerir.

Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Bitki Hücresi Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? hakkında bilgilere değindik. 

Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla biyoloji malzemeleri  kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.