Kalsiyum Sülfat Nedir? I Ne İşe Yarar?

22-04-2024 16:34
Kalsiyum Sülfat Nedir? I Ne İşe Yarar?

Kalsiyum Sülfat Nedir? Ne İşe Yarar? gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bu sayfadan kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Kalsiyum sülfat (veya kalsiyum sülfat), CaSO4 formülüne sahip inorganik bileşik ve ilgili hidratlardır. γ-anhidrit formunda (susuz form), kurutucu olarak kullanılır. Belirli bir hidrat daha çok Paris sıvası olarak bilinir ve bir diğeri doğal olarak alçı minerali olarak ortaya çıkar.

Kalsiyum Sülfat Ne İşe Yarar?

Başlıca kullanım alanı Paris Alçısı üretimidir. Kalsiyum Sülfatın toz haline getirilmiş formuna su uygulandığında macun formunda kalıplanabilme özelliğinden dolayı. Kalsiyum Sülfat tofuda pıhtılaştırıcı olarak kullanılır. Bileşik 1970'lerden önce sülfürik asit yapımında kullanılmıştır.

Kalsiyum Sülfat Nereden Satın Alınır?

Kalsiyum sülfat ürününü eğitim amaçlı veya deneylerinizde kullanmak için satın almak istiyorsanız Edulab firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Kimyasal malzeme ürünlerini satın almak için tarafınızdan yasal düzenlemeler gereği bir takım evraklar talep edilebilir.

Laboratuvar malzemeleri satın almak için tıklayınız.

Kalsiyum Sülfat Nasıl Muhafaza Edilir?

Serin, kuru, iyi havalandırılan bir alanda, OSHA'nın tehlike iletişim standardına uygun olarak etiketlenmiş, sıkıca kapatılmış kaplarda saklanmalıdır

Kalsiyum Sülfat Kullanım Alanları

Kalsiyum sülfat doğada hem hidratlı formda hem de kuru, kristal formda bulunan bir bileşiktir. Kokusuzdur ve çoğunlukla beyaz bir toz olarak bulunur. Ancak safsızlıklar nedeniyle sarımsı bir renk gibi rengi farklı olabilir. Bu kimyasalın çeşitli endüstriyel kullanımları arasında Paris sıvası ve çabuk sertleşen çimentoda bir bileşen olarak ve bir pigment olarak yer alır. Gıda ve ilaç endüstrileri kalsiyum sülfatı kalsiyum takviyesi olarak kullanmaktadır.

Kalsiyum Sülfat Zararları

Kalsiyum sülfat nispeten tehlikesiz bir kimyasaldır. Herhangi bir tehlike öncelikle partiküllerin fiziksel sertliğinden kaynaklanmaktadır. Tekrarlanan veya uzun süreli temas cildi ve gözleri tahriş edebilir. Anhidrit partiküllerinin solunması burun ve boğazı tahriş ederek boğaz ağrısı, burun kanaması ve nefes darlığına neden olabilir.

Kalsiyum sülfat, genellikle gıda katkı maddesi olarak kullanılan ve kireçtaşı gibi kaynaklardan elde edilen bir kimyasal bileşiktir. Kullanım alanları arasında yiyeceklerde jel oluşturucu veya sertleştirici olarak, diş sağlığı ürünlerinde, kozmetiklerde ve ilaçlarda yer alır. Ancak, aşırı miktarda alındığında veya yanlış kullanıldığında bazı olumsuz etkilere neden olabilir:

  1. Toksik Etkiler: Aşırı miktarda kalsiyum sülfat alımı, mide ve bağırsak tahrişine neden olabilir. Bu, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir.
  2. Mineral Emilimini Engelleyebilir: Aşırı miktarda kalsiyum sülfat alımı, vücudun diğer önemli minerallerin emilimini engelleyebilir. Özellikle demir emilimi üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
  3. Uzun Süreli Etkiler: Kalsiyum sülfatın uzun süreli ve aşırı alımının böbrek taşlarına veya böbrek hasarına yol açabileceği düşünülmektedir.
  4. Alerjik Reaksiyonlar: Bazı insanlar kalsiyum sülfata karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Bu durumda, ciltte kızarıklık, kaşıntı veya kurdeşen gibi semptomlar görülebilir.
  5. Diğer Yan Etkiler: Nadir durumlarda, kalsiyum sülfat alımı baş ağrısı, baş dönmesi veya deri döküntüleri gibi diğer yan etkilere neden olabilir.

Bu nedenle, kalsiyum sülfatın kullanımıyla ilgili önerilen dozajlara ve uygulama yönergelerine uyulması önemlidir. Eğer herhangi bir endişeniz varsa veya olumsuz semptomlar yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Kalsiyum Sülfat Nedir? I Ne İşe Yarar? hakkında bilgilere değindik. 

Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla kimyasal malzemeler kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.