Ölçüm Silindirleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

27-01-2023 18:18
Ölçüm Silindirleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bir ölçüm silindiri / dereceli silindir / silindir ölçme / karıştırma silindiri, laboratuvarda bir günlük çalışma sırasında sıvıların, kimyasalların veya çözeltilerin hacmini ölçmek için kullanılan bir laboratuvar ekipmanı parçasıdır. Dar ve silindiriktir. Dereceli silindir üzerindeki her işaretli çizgi, ölçülen sıvı miktarını temsil eder.

Dereceli silindirler, standart laboratuvar şişeleri ve beherlerden daha fazla hassasiyet ve doğruluk sağlar.

Ölçüm silindirleri ayrıca, ilave malzemeler eklendiğinde suyun hacmindeki değişikliğin bir ölçümü olan yer değiştirmeyi hesaplamak için de kullanılır; bu, katı nesnelerin ve çözeltilerin hacminin bir dereceli silindir kullanılarak hesaplanabileceği anlamına gelir.

 

SİLİNDİR YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER

Ölçüm Silindiri, laboratuvarda kullanılan, çoğunlukla cam ve plastikten yapılmış yaygın ve temel bir ölçüm cihazıdır. Büyük dereceli silindirler tipik olarak mükemmel kimyasal dirence sahip polipropilenden veya şeffaf ve camdan  yapılır.

Cam Dereceli Silindir

Silindir ölçmek için yaygın olarak kullanılan cam türleri Kuvars Cam ve Borosilikat Camdır. Yüksek ısı direnci ve kimyasal stabilitesi nedeniyle pişirme kapları, laboratuvar aletleri, metal lehimli sızdırmaz cam ve diğer öğeleri yapmak için kullanılır.

Plastik Dereceli Silindir

PP plastik (Polipropilen) bir ölçü silindiri, tek amacı sıvıyı kantitatif olarak hacimsel olarak ölçmek olduğundan mutfakta su veya diğer sıvıları ölçmek için de kullanılabilir.

 

DERECELİ SİLİNDİRLERİN YAPISI VE HACMİ

Dereceli  silindirin  yapısı  :

Ölçüm silindiri uzun ve silindir şeklindedir ve kolay boşaltma için bir tarafında bir ağız vardır. Alt kısım stabilite için geniş ayaklara sahiptir. Dereceli  silindir duvarı, kullanıcının hacmi okuyabilmesi için Hacimsel bir aralıkla oyulmuştur. Ölçülen maksimum hacim birkaç mililitreden birkaç litreye kadar değişir. Ölçüm silindirinin duvarı aşağıdan yukarıya doğru ölçeklerle basılmıştır. Okumayı gözlemlerken, kullanıcı görüş hattını sıvı yüzeyinin en alçak noktası (veya sıvı yüzeyinin en yüksek noktası) ile aynı seviyede tutmalıdır.

 Geleneksel bir dereceli silindir, hacim ölçüm doğruluğunu ve kesinliğini artırmak için tipik olarak dar ve uzundur. Plastik veya cam bir tabana (stand, ayak veya destek) ve kolay sıvı dökme için bir "ağızlığa" sahiptir. Geniş ve alçak versiyonu da mevcuttur.

Ölçüm silindirinin hacmi:  Karıştırma silindirlerinde bir ağız yerine, bir stoperle kapatılmalarına veya bir manifoldun diğer elemanlarına doğrudan bağlanmalarına izin veren buzlu cam bağlantı yerleri bulunur. Ölçülen sıvı doğrudan bu tip silindirden dökülmez, ancak sıklıkla bir Kanül kullanılarak çıkarılır. Dereceli bir silindir, sıvının yüzeyi göz hizasında ve ölçüm çizgisi menisküsün merkezinde görünecek şekilde okunmak üzere tasarlanmıştır. Ölçek değerini okumadan önce yapışan sıvının iç duvardan aşağı akmasını sağlamak için sıvıyı enjekte ettikten sonra 1 ila 2 dakika bekleyin. Aksi halde okunan değer gerçek değerden düşüktür. Bir silindirin kapasitesi mililitre cinsinden ölçülür. Dereceli silindirler tipik olarak 10 mL ile 2000 mL arasında değişen kapasitelere sahiptir.

Dış duvardaki derecelendirme/ölçek mililitre cinsindendir; 10 ml'lik dereceli silindir, küçük ölçek başına 0,2 ml'yi ve 50 ml'lik dereceli silindir, küçük ölçek başına 1 ml'yi temsil eder. Silindir ne kadar büyükse, boru çapı o kadar kalın, doğruluk o kadar düşük ve görüş hattı sapmasından kaynaklanan okuma hatası o kadar büyük olduğu görülebilir. Sonuç olarak deneyde, alınan sıvının hacmine göre tek seferde ölçülebilen en küçük ölçü silindiri kullanılmaya çalışılmıştır. Kesirli ölçümde de hatalar oluşabilir. 70 mL sıvı ölçerken 100 mL'lik bir ölçüm silindiri kullanın.

ÖLÇÜ SİLİNDİRİNİN KULLANIM ALANLARI

Bir sıvının hacmi sıklıkla dereceli silindirler kullanılarak ölçülür. Dereceli silindirler, genel olarak laboratuvar şişeleri ve beherlerden daha doğru ve kesindir, ancak hacimsel analiz için kullanılmamalıdır; hacimsel şişe veya hacimsel pipet gibi hacimsel cam malzemeler daha da doğru ve kesindir. Adından da anlaşılacağı gibi ölçüm silindirleri, bazen bir sıvının yer değiştirmesini ölçerek bir katının hacmini ölçmek için kullanılır.

Cam silindirler ısıya ve kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Ölçüm yaparken menisküsü hesaba katmayı unutmamak gerekir. Plastik silindirler cam silindirler kadar kolay kırılmadığı için cam silindir yerine sıklıkla kullanılmaktadır. Bir menisküsten kaçınmak için plastik de kaplanabilir.

Bir ölçüm silindiri, laboratuvarlar, mutfaklar ve çeşitli diğer laboratuvar uygulamaları için gerekli ve uygun maliyetli bir ölçüm cihazıdır.

DERECELİ SİLİNDİR KULLANIRKEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Dereceli silindir kullanırken çok dikkatli olun. Yapıları ve tasarımları onları son derece dengesiz hale getirir. Uzun, ince ve dar tasarımları sayesinde kolayca devrilirler. Düştüklerinde kolayca kırılırlar (özellikle camdan yapılmışlarsa) ve içerikleri her yere saçılır.

Artıları ve Eksileri hakkında bazı bilgilere değindik. 

Ayrıca bu içeriğimize özel olarak 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla Laboratuvar Malzemeleri kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.