Ölçüm Silindirleri ve Beherler: Artıları ve Eksileri

23-01-2023 16:11
Ölçüm Silindirleri ve Beherler: Artıları ve Eksileri

Ölçüm Silindirleri ve Beherler hakkında merak ettiğiniz tüm içeriklere bu sayfadan kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Laboratuvarınızdaki standart laboratuvar ekipmanı söz konusu olduğunda, deneylerinizdeki en yaygın ve kullanışlı ekipman parçaları ölçüm silindirleri ve beherdir. Her bir ekipman parçası, dereceli ölçüm silindiri ve beher, laboratuvarda belirli bir işlevle kendi amacına hizmet eder.

Ölçüm silindirleri, sıvının hacimlerini okumada daha doğrudur, oysa Cam Beherler, sıvıların ve sıvıların içindeki katıların karıştırılması ve karıştırılması için daha iyidir.

Her ikisi de aynı borosilikat camdan yapılmıştır, Cam beherler ise daha sert ve daha az kırılgandır ve daha yüksek ısı direncine sahiptir, bu da katıdan sıvıya ve kaynayan sıvılara eritme ve karıştırma sırasında gereklidir.

Laboratuvar ekipmanı olarak en yaygın laboratuvar cam gereçlerinin temizlenmesi ve otoklavlanması kolaydır ve doğru özenle tekrar tekrar kullanılabilir ve ölçmek, karıştırmak, kaynatmak, kristalleştirmek, buharlaştırmak, eritmek, saklamak ve çok daha fazlası için kullanılabilir.

Önce en yaygın laboratuvar ekipmanı olan cam beherden bahsedelim.

  • Cam beher, kulpsuz kahve kupasını andıran, geniş silindirik bir şekle sahip, düz dipli ve sıvıları kolayca dökmek için kullanılan küçük, dışa dönük bir dudağa sahip basit bir cam eşyadır. Yan tarafında, içinde yaklaşık olarak ne kadar sıvı olduğunu gösteren işaretler vardır.

Laboratuvar beherleri genellikle laboratuvar ortamlarında bulunan sıvıları karıştırmak, karıştırmak ve ısıtmak için kullanılır. Bir cam beherin kapasitesi 10ml ile 1L arasında değişir.

  • Dereceli Cam Silindir olarak da adlandırılan bir Ölçüm Silindiri, klasik bir laboratuvar cam eşyasıdır. Bir sıvının hacmini mililitre ( ml) cinsinden ölçer .

Öncelikle bir nesnenin hacmini veya sıvı miktarını ölçmek için kullanılıyorlardı; Adından da anlaşılacağı gibi, kenarlarında ölçüm kabındakilere benzer işaretler bulunan cam bir silindirdir.

Sıvının tepesine yan açıdan bakılarak ve sıvının en alt kısmındaki menisküsten (sıvı mercek) camın işareti okunarak hacim doğru bir şekilde okunur.

Doğru hacimsel ölçümler için, ölçüm silindirleri açıkça (ml) olarak sınıflandırılan dereceli işaretlerle tasarlanmıştır. 

Dereceli silindire bir nesneyi yerleştirmeden önce ve sonra onu yerleştirdikten sonra okuma yaparak, iki okuma arasındaki farktan nesnenin hacmini anlayabilir ve daha sonra yoğunluğunu hesaplayabilirsiniz.

Beher Dereceli Silindirlere karşı nasıl bir performans sergiliyor?

  1. Doğruluk:  Deneylerde veya formüle edilirken sıvıların transferinin doğruluğu çok önemlidir. Doğruluk söz konusu olduğunda , sıvı hacminin ölçülmesi ve bir sıvı hacminin doğru aktarımı açısından  her iki ekipman türüyle de  . Bir cam beherin doğruluğu yaklaşık %10'dur. Bir ölçüm silindiri tam dereceli ölçeğinin %1'ine kadar doğrudur .
  2. Hata Marjı:  Beher derecelendirmelerinin hata marjı genellikle yaklaşık olarak yaklaşık %5 veya daha fazladır ve bu değişebilir. Ölçüm silindirleri, beherlerden çok daha küçük bir hata ile sıvıların doğru ölçümleri için daha özel olarak tasarlanmıştır. Daha birçok derecelendirme işaretine sahiptirler ve 0,5-1'e yakın hataya sahiptirler, bu da 1ml-1L arasındaki sıvıları ölçmek için tam olarak kullanılabilir.
  3. Beherlerin Artıları ve Eksileri

Artıları: 

  • En yaygın olarak bulunan laboratuvar cam malzemeleri ekipmanı
  • Çok çeşitli hacim kapasitesi, boyutları ve şekli mevcuttur
  • Kesin doğruluk gerekli olmadığında sıvı hacmini hesaplayabilir
  • Karıştırma veya ısıtma işleminde kullanımı daha kolaydır.
  • Musluk dökmeye yardımcı olur

Eksileri:

  • Hassas ölçümler için uygun değil
  • Geniş ağız, daha hızlı buharlaşmaya/buharlaşmaya neden olabilir
  1. Ölçüm Silindirinin Artıları ve Eksileri

Artıları:

  • Geniş hacim aralığı
  • En küçük sıvı hacimlerinin doğru ölçümü
  • Uygun boyutu seçerek hatayı en aza indirebilir
  • Hacimsel konteyner teslim etmek daha kolay
  • Ayrıca dökme işlemine yardımcı olmak için bir ağzı vardır.

Eksileri:

  • Bazı analitik seviyeli uygulamalar için hata marjinal olarak çok yüksektir.
  • Resmi laboratuvar eğitimi gerektirir doğru şekilde kullanılır
  • Silindirin uzun, ince şekli solüsyon saklama için uygun değildir.

Sonuç olarak, sıvıların doğru ölçümü ve transferi için bir ölçüm silindiri kullanın. Sıvıları karıştırmak, karıştırmak ve ısıtmak için bir cam beher kullanın. Bu laboratuvar cam malzemeleri makalesinin, laboratuvar işlemleriniz için doğru laboratuvar ekipmanını seçmenize yardımcı olacağını umuyoruz.

Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Ölçüm Silindirleri ve Beherler: Yaygın laboratuvar cam gereçlerinin Artıları ve Eksileri hakkında bazı bilgilere değindik. 

Ayrıca bu içeriğimize özel olarak 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla Laboratuvar Malzemeleri kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.