Sodyum Hidroksit Nedir? I Ne İşe Yarar?

02-02-2024 17:51
Sodyum Hidroksit Nedir? I Ne İşe Yarar?
Sodyum Hidroksit Nedir? I Ne İşe Yarar? gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bu sayfadan kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Kül suyu ve kostik soda olarak da bilinen sodyum hidroksit, NaOH formülüne sahip inorganik bir bileşiktir. Sodyum katyonları Na+ ve hidroksit anyonları OH-'den oluşan beyaz katı iyonik bir bileşiktir.

Sodyum hidroksit, ortam sıcaklıklarında lipitleri ve proteinleri ayrıştıran ve ciddi kimyasal yanıklara neden olabilen oldukça aşındırıcı bir baz ve alkalidir. Suda yüksek oranda çözünür ve havadaki nemi ve karbondioksiti kolayca emer. Bir dizi hidrat NaOH-nH2O oluşturur.[11] Monohidrat NaOH-H2O, 12,3 ila 61,8 °C arasındaki su çözeltilerinden kristalleşir. Piyasada bulunan "sodyum hidroksit" genellikle bu monohidrattır ve yayınlanan veriler susuz bileşik yerine buna atıfta bulunabilir.

En basit hidroksitlerden biri olan sodyum hidroksit, kimya öğrencilerine pH ölçeğini göstermek için nötr su ve asidik hidroklorik asitle birlikte sıklıkla kullanılır.

Laboratuvar malzemeleri satın almak için tıklayınız.

Sodyum Hidroksit Ne İşe Yarar?

Sodyum hidroksit bar sabunlarında ve deterjanlarda kullanılır. Ayrıca sodyum Hidroksit ayrıca boruların tıkanıklığını açmak için bir drenaj temizleyicisi olarak da kullanılır. Üretilen sodyum hidroksitin yaklaşık %56'sı endüstri tarafından kullanılmakta olup, NaOH'nin %25'i kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır.

Sodyum hidroksit, NaOH kimyasal formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir ve yaygın olarak kasten üretilir. Sodyum hidroksit, bazik bir madde olarak bilinir ve çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılır. İşte sodyum hidroksitin bazı yaygın kullanım alanları:

  1. Sabun ve Deterjan Üretimi: Sodyum hidroksit, sabun ve deterjan üretiminde kullanılan temel malzemelerden biridir. Sodyum hidroksit, yağ ve alkollerle reaksiyona girerek sabunun ana bileşenlerinden biri olan sodyum tuzlarını oluşturur.
  2. Kağıt Üretimi: Sodyum hidroksit, kağıt üretiminde odun hamurunun ayrılması için kullanılır. Ağaç liflerini ayırmak ve kağıt hammaddesini elde etmek amacıyla kullanılır.
  3. Temizlik ve Dezenfekte: Sodyum hidroksit, temizlik ürünlerinde ve dezenfektanlarda pH düzenleyici olarak kullanılır. Ayrıca, endüstriyel temizlik uygulamalarında da kullanılır.
  4. Alüminyum Üretimi: Alüminyum üretiminde boksit cevherinin çözünmesi ve saflaştırılması sürecinde kullanılır.
  5. Gıda İşleme: Sodyum hidroksit, bazı gıda işleme süreçlerinde pH ayarlamak için kullanılabilir. Ancak, gıda endüstrisinde kullanımı dikkatlice kontrol edilmelidir çünkü aşırı miktarda kullanımı zararlı olabilir.
  6. Petrol Rafinasyonu: Sodyum hidroksit, petrol rafinasyonunda kullanılan bazı süreçlerde kullanılabilir.

Sodyum hidroksit, güçlü bir baz olduğu için kullanıldığı alanlarda dikkatlice ve güvenlik kurallarına uygun olarak kullanılmalıdır. Temasında cilt ve gözler için tahrişe neden olabilir, bu nedenle koruyucu ekipman kullanımı önemlidir.

Sodyum Hidroksit Nereden Satın Alınır?

Sodyum hidroksit ürününü eğitim amaçlı veya deneylerinizde kullanmak için satın almak istiyorsanız Edulab firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Kimyasal malzeme ürünlerini satın almak için tarafınızdan yasal düzenlemeler gereği bir takım evraklar talep edilebilir.

Sodyum Hidroksit Nasıl Muhafaza Edilir?

Sodyum Hidroksit orijinal kabında ve kilitli olarak saklanmalıdır. Kap, dayanıklı bir iç astarı olan korozif dirençli bir kap olmalıdır. Kabı sıkıca kapalı tutun ve serin, kuru, iyi havalandırılan bir yerde saklayın. Bertaraf yönetmelikleri bölgeye göre değişebilir.

Sodyum Hidroksit Kullanım Alanları

Sodyum hidroksit birçok endüstride kullanılmaktadır. Odun hamuru ve kağıt yapımında, tekstil ürünlerinde, içme suyunda, sabun ve deterjanlarda ve gider açıcı olarak. Dünya çapında 2004 yılı üretimi yaklaşık 60 milyon ton, talep ise 51 milyon ton olmuştur.

Sodyum Hidroksit Zararları

Cildinize temas ederse, içerseniz veya solursanız size zarar verebilir. Sodyum hidroksit yemek veya içmek ciddi yanıklara ve ani kusma, mide bulantısı, ishal veya göğüs ve mide ağrısının yanı sıra yutma güçlüklerine neden olabilir. Ağız, boğaz ve midede hasar hemen ortaya çıkar.

Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Sodyum Hidroksit Nedir? I Ne İşe Yarar? hakkında bilgilere değindik. 

Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla kimyasal malzemeler kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.