Preparat Nedir? Ne İşe Yarar?

04-10-2023 15:23
Preparat Nedir? Ne İşe Yarar?

Preparat Nedir? Ne İşe Yarar? gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bu sayfadan kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Mikroskopta incelenmesi için hazır konuma getirilmiş numuneye "preparat” denir.
Preparata boyama işlemi yapıldığında bunlar boyalı preparatlar olarak belirtilir. Mikroskobik
inceleme amacıyla kültürlerden veya marazi maddelerden (patolojik sıvılar, organlar, gaita, sperma, kan, idrar, süt vb.) preparatlar hazırlanır.

Preparat satın almak için tıklayınız.

Edulab Preparat Modelleri

Lamın üstüne kültür veya numuneden koyulup, lamel kapatılarak yayma, fıske etme gibi işlemler yapılarak preparat hazırlanır. Preparat hazırlanırken kullanılacak lamların kalitesi ve temizliği çokça önemlidir. Lam üzerinde bulunan küçük bir leke, toz, çizik mikroskopta yanlış algılamalara neden olabileceğinden ve görüntü net olarak görülemeyebilir. 

Preparat, kelime anlamı olarak aslında hazır demektir. Yani farklı yerlerde kullanım şekline göre anlamı değişiklik gösterebilir ama hazır olan anlamına yakın anlamları içerir. Hazır konuma getirilmiş olan anlamına gelen preparatın bir farklı anlamı ise hazır ilaç demektir. Farklı bir anlamı da özel hazırlanmış olan kimyasal malzemelerle ve arasına madde konulan lam ve lamel demektir. Özel bir amaçla kullanılması için hazır hale getirilir. Çoğunlukla mikroskopta kullanılan preparatlar, Protozoon, maddelerin araştırılması ve hareketlerinin görülmesi ve için kullanılmaktadır.

Mikroskop parçaları hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Preparat Nasıl Hazırlanır?

Preparat 4 aşama da hazırlanır. Bunlar preparat hazırlanması, kuruması, tespiti ve boyaması şeklinde gerçekleşir. Öncelikle  bir lam alınır ve incelenecek olan madde sıvı ise temiz bir şekilde lama damıtılır. Eğer madde katıysa lama 1 damla saf su dökülür. Ardından soğutulur ve öze yakılır. Alınan numune ezilir ve su damlası ile karıştırılır. Preparat Nedir? Lamın üstüne ince şekilde tabaka halinde yayılır. Ardından öze yakılarak ve soğutularak işleme devam eder. Lamın kurumasının beklenirken devamında mikroorganizmaların lamın üzerinde tespiti yapılır. Preparatlar, ışık mikroskobun da incelenerek preparat işlemi sonlanır.

Preparat hazırlama da kullanılacak olan etil alkolle, ksilol yada lam ile ıslatılarak temizlenip, silinip alevden geçirilir. Aşağıdaki aşamalar takip ederek preparat kullanıma hazır hale getirilir. Preparatların bulunmasındaki temel amaç bakterilerin lama yapışmasını sağlayarak tutturmaktır. Bundan dolayı üzerine uygulanacak sıvılarla lamdan ayrılmaması sağlanır. Tespit işlemi çoğunlukla "ısı uygulama ile tespit” veya "kimyasal malzemelerle tespit” olmak üzere iki yöntem kullanılır. En çok kullanılan uygulama ısıl yöntemi laboratuvarda, bakteriyolojik preparatların tespitinde uygulanır. Bir kenarından özel pensle tutularak kurutulan preparat alevden 3-4 defa geçirilerek tespit edilir. Tespit esnasından preparatın yanmamasına özen gösterilir. Yanmış preparatlarda mikroorganizmalar  şişmiş, dağılmış ve deforme olmuş şekilde görülecektir. Isıyla bozulabilir olan ökaryot hücrelerden ve proteini zengin numunelerle (kan ve dokulardan) hazırlanan preparatlara kimyasal tespit uygulanacaktır. Kimyasal tespit işlemi  alkol-eter, etil alkol, alkol-aseton, metil alkol gibi kimyasal malzemeler içerisinde bekletilerek yapılır. Etil alkol de 10 dakika, metil alkol de 3-4 dakika bekletilen preparat çok az akan suda yıkanılır ve kurutulur.

Preparat Mikroskop Ne Demek?

Mikroskop altında incelenmeye hazır hale gelen numuneye "hazırlık" denir. Bir preparat boyalı ise buna boyalı preparat denir. Mikroskobik inceleme için şüpheli kültürlerden veya patolojik maddelerden (organlar, patolojik sıvılar, süt vb.)

Son olarak sitemizden vereceğiniz siparişler en kısa süre içerisinde kargo şubesine verilerek tarafınıza ulaştırılacaktır. Bu içeriğimizde sizlere Preparat Nedir Ne İşe Yarar? hakkında bilgilere değindik. 

Ayrıca bu içeriğimize özel olarak ilk 5 kişi için geçerli EDULAB100 indirim koduyla Mikroskoplar  kategorisinden indirimli ürün satın alabilirsiniz

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.